Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre többen érdeklődnek kaktuszházam építésének folyamatáról, méreteiről, és mindenről, ami hasznos lehet a saját kaktuszházuk megépítésében. Ezért gondoltam leírom, ami erről az eszembe jut, ami meg nem, azt úgy is megkérdezitek.

2008 tavaszán határoztam el, hogy elkezdek, egy kaktuszházat építeni. Anyagi lehetőségeim erősen korlátozottak voltak, ezért azt terveztem, hogy szépen lassan haladok. 

A tervekről.   Sokat gondolkodtam a méretéről, és formájáról. A legegyszerűbb megoldásnak a nyeregtető tűnt, bár erről azóta megváltozott a véleményem. Szerencsém volt a tájolással, mert nincs sem lombos fa, vagy valamilyen épület, ami árnyékolhatna. Így reggeltől estig, folyamatosan éri a nap. Szélárnyékolást viszont a mellette álló ház tökéletesen ellátja. Lehet hogy nem fontos, de én a téli hideg szelekre gondoltam, és az ezzel járó fűtéstöbbletre. A ház méreténél figyelembe vettem a polikarbonát méreteit, annak rögzíthetőségét, és a kívánt alapterületet. Így született meg a 2m 80cm x 4m 80cm belső alapterület. 90cm széles asztal jobb, és bal oldalon, középen 1m széles folyosó. 

Az alapok. Mivel a földmunka nem került pénzbe, ezért az első szebb napokon hozzáláttam.Kép Eldolgozgattam néhány napot, mire elérkezettnek láttam az időt a betonozásnak, és a 20cm széles, zsalukövek elhelyezésének.  A külső fal

Kép

 

 

 

 

magassága belül,  kb. 50cm. Erre a jött rá szintén 50cm magas zárt

szelvény keret. Újra egy kis földmunka következett, hogy a középre tervezett közlekedő elérje a kívánt mélységet.  Kép Ezzel egy időben, pihenésként, folytattuk a fémszerkezetet. Néhány hibát azonban elkövettem. A legnagyobb hiba, hogy a polikarbonátot nem szabad bordával vízszintesen szerelni. Az egész eddigi méreteket, elképzeléseket újra kellet gondolni, és próbálni ráilleszteni az eddig elkészült részekhez. Ennek ellenére, továbbra is szépen haladtunk.  A belső "fal" elkészülése, és a festés után, már "csak"' a polikarbonát megvásárlása jelentett nagyobb anyagi rákészülést. De addig legalább

Kép

kaktuszaimmal elhitettem, hogy hamarosan beköltözhetnek, és egy párnak megmutattam, hogy milyen belül.

A Polikarbonát. 10mm vastag, két oldalán UV védett, X lamellás lemezt használtam.  Talán az X lamella egy kicsit rontja a fényáteresztést, viszont nyáron, nyitott ajtók és ablakok mellett, nem volt melegebb 42C-foknál. Beépítettem ugyan egy ventilátort, kipróbálni viszont nem volt lehetőségem, mert feleségem akkor kapcsolta be, amikor még a téli takarás rajta volt. Még meg is jegyezte, hogy milyen égett szagot érez. A ventilátor volt. Következő hibát, a lapok felszerelésénél  követtem el.

Kép Az önmetsző csavarokat nem mertem rögtön belecsavarni, hanem először előfúrtam. Nagy hiba volt. A fúrásból keletkező forgács, bejutott a bordák közé, alá, mellé. mindenhova. És persze ez egy kicsit később rozsdásodásnak indult. Megvilágosodás csak később ért, és akkor már kihasználtam az önmetsző csavar adta lehetőségeket.  Mennyivel könnyebb volt. Egyre gyorsabban haladtam, és bevallom, egyre jobban vártam, hogy elkészüljek. Nyár végére minden ajtó, ablak a helyére került. Kezdhettem gondolkodni a fűtésen.

Fűtés rendszer. Az idő egyre sürgetett, de anyagi "megfontolásból" nem tudtam megvenni a szükséges dolgokat. Növények bent, hideg kint. Egy kissé izgultam, hogy ne jöjjön még a tél. Elsőként vettem egy digitális termosztátot (bár ne tettem volna), egy relét, kapcsolókat izzó foglalatot, némi vezetéket, és két 220v-os aljzatot. És ami a legfontosabb, egy pontosan mérő, hőmérőt. Majd vettem még egyet, és mivel a kettő nem ugyanazt a hőmérsékletet mérte, ezért még egyet. Az elképzelés az volt, hogy 2-5 C fok között tartom a belső hőmérsékletet. Ha csal a hőmérő 1 fokot, csal 1 fokot a termosztát, akkor akár az is előfordulhat, hogy néhány növény megfagy. Ezt valamiért szerettem volna elkerülni, de feleslegesen sem akartam a családi kasszát kifosztani, amikor a villanyszámlás megérkezik. A rendszer kiépítése után, az első gondom a termosztáttal volt. 7,5 C fok alatt nem mutat, és mint később kiderült nem is mér.Kép Erre azt gondoltam, hogy 10C fokkal feljebb kalibrálom, így ha például 6 C fok van, akkor majd 16C fokot fog mutatni. Boldogan hátradőltem, mint aki jól végezte a dolgát, de csak nem akart működni. Hosszú próbálkozás után, rájöttem, hogy nem csak nem tudja mutatni a 7,5 C fok alatti hőmérsékletet, de mérni sem. Ekkor már kezdtem elbúcsúzni a növényeimtől, amikor a pincében egy eldugott dobozban találtam egy régi mechanikus termosztátot. Azzal működik azóta is.  2010 01 29-én készítettem egy új fűtésvezérlőt. A képen ez látható. Feszültségellátását kell bekötni, és az aljzatba bedugni, a megfelelő fűtőberendezést. A beépített relé védi a termosztátot.

Az első nyár.  Gondolom, nem vagyok egyedül, aki a tavaszt várja, mert szeretne kaktuszainak egy kis napot, egy kis meleget. Az első napos időben gyorsan emelkedő hőmérséklet ad némi előnyt, a pincében teleltetett kaktuszokkal szemben. Így a téli vegetációs idő jelentősen lerövidül. Néhány növény kivételével ez nem jelent gondot, de olyan is volt, ami talán pont ez miatt nem virágzott. Minden más szépen fejlődésnek indult, és ami csak tehette megörvendeztetett virágaival. Van még mit tanulni, ellesni másoktól és a természettől, hogy jobb, egészségesebb kaktuszokat nevelhessek. Egy élet kevés is lesz hozzá,  de majd egy másikban folytatjuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.